News / ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Παράξενα γεωφλυφικά ηλικίας 8.000 ετών ανακαλύφθηκαν στο Καζακστάν

Στιγμιότυπο 2015-11-11, 4.32.44 μ.μ.Ως γνωστόν, η NASA είναι περισσότερο γνωστή για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με το ηλιακό μας σύστημα, τους πλανήτες και γενικότερα το διάστημα. Τώρα, όμως, αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα… γήινο και άκρως… weird ζήτημα: τους παράξενους εδαφικούς σχηματισμούς στο βόρειο Καζακστάν.

Αυτοί οι τεράστιοι σχηματισμοί με την ονομασία Γεωγλυφικά Steppe πρωτοανακαλύφθηκαν στο Google Earth από τον Dmitriy Dey, έναν ερασιτέχνη αρχαιολόγο, το 2007. Ο Dey ανακάλυψε περισσότερα από 260 σχέδια, τα οποία θυμίζουν πολύ τα γνωστά crop circles, αλλά αυτά είναι πολύ πιο παράξενα.

Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν τι είναι ή ποιος τα κατασκεύασε, αλλά εκτιμούν ότι η ηλικία τους είναι περίπου… 8.000 ετών!

Η έρευνα του Dey ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον της NASA κι η τελευταία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους δορυφόρους της και να φωτογραφίσει για πρώτη φορά τους παράξενους αυτούς σχηματισμούς στο Καζακστάν.

Τα σχέδια των γεωγλυφικών ποικίλλουν και σχηματίζουν αναχώματα και τάφρους.

Ένα από αυτά, το «Bestamskoe Ring», είναι ένας κύκλος που αποτελείται από δεκάδες άλλους μικρότερους. Ένα άλλο, το «Ushtogaysky Square», έχει έκταση 752.514.624 m2 -με την κάθε πλευρά του να έχει μήκος όσο ένα αεροπλανοφόρο- και ένα μεγάλο «Χ» στο κέντρο. Ωστόσο, το πιο περίεργο απ’ όλα είναι το «Turgai Swastika» το οποίο, όπως ίσως καταλάβατε από την ονομασία του, μοιάζει με μία σβάστικα (που όμως, προφανώς, δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό σύμβολο της ναζιστικής Γερμανίας).

Και για να σας… προλάβω, ο Dey απορρίπτει τις θεωρίες ότι τους σχηματισμούς αυτούς τους κατασκεύασαν εξωγήινοι. Πιστεύει ότι τα γεωφλυφικά αποτελούσαν οριζόντια παρατηρητήρια για την καταγραφή των κινήσεων του ήλιου που ανατέλλει, μία άποψη που, φυσικά, παραπέμπει στις θεωρίες που σχετίζονται γύρω από την κατασκευή του δημοφιλούς Stonehenge (ή ακόμα και του Superhenge).

[Πηγή είδησης, περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες: εδώ]

Τι πιστεύετε ότι αντιπροσωπεύουν οι σχηματισμοί αυτοί και, κυρίως, ποιός και γιατί τους κατασκεύασε;

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*