News / ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Προσεχώς: Κλωνοποίηση των μαμούθ!

Με μια μέθοδο που ανέπτυξαν για τη διάσωση των πυρήνων των κυττάρων που έχουν παραμείνει νεκρά για χρόνια, Ιάπωνες επιστήμονες θα επιχειρήσουν να κλωνοποιήσουν το πρώτο μαμούθ σε τέσσερα χρόνια.

Τα από καιρό εξαφανισμένα μαμούθ θα επανέλθουν στη ζωή στα επόμενα τέσσερα χρόνια μετά από μια πραγματική επανάσταση στη τεχνολογία της κλωνοποίησης, από Ιάπωνες επιστήμονες.

Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει και στο παρελθόν αλλά ανεπιτυχώς να ανακτήσουν τους πυρήνες στα κύτταρα από το δέρμα και το μυϊκό ιστό των μαμούθ που βρέθηκαν ουσιαστικά  κατεψυγμένα.

Το όλο εγχείρημα απέτυχε παταγωδώς επειδή τα κύτταρα ήταν κατεστραμμένα από την υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία.

Ωστόσο, μια τεχνική του Δρ Teruhiko Wakayama του Κέντρου Riken για την Αναπτυξιακή Βιολογία κατάφερε να κλωνοποιήσει ένα ποντίκι από τα κύτταρα ενός άλλου το οποίο είχε μείνει στο πάγο εδώ και 16 χρόνια.

Σύμφωνα και με τον Akira Iritani, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Kyoto, σημείωσε ότι η ίδια τεχνική μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί και στα μαμούθ τα οποία «χάθηκαν» πριν από 5.000 χρόνια.

«Τα τεχνικά προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα καλό δείγμα του μαλακού ιστού από ένα παγωμένο μαμούθ», είπε.

Το  μαμούθ θα συλληφθεί με την εισαγωγή των πυρήνων στα ωάρια ενός αφρικανικού ελέφαντα, ο οποίος θα λειτουργεί ως παρένθετη μητέρα.

Αναμένουμε λοιπόν το πρώτο μαμούθ σε περίπου τέσσερα χρόνια
Tags: , , , , ,

2 Comments

  1. orea tora tha ginoume kai jurassic park, siga mi stamatisoun sta mamouth mono.

    o theos voithos..

  2. Χμ…
    Από ό,τι καταλαβαίνω, εκφράζεις μία ανησυχία για την κλωνοποίηση των προϊστορικών ζώων.
    Γιατί, όμως, πρέπει να θεωρείται αρνητικό κάτι τέτοιο; (ή αντίστοιχα θετικό…)

    Γνώμες και απόψεις πάνω στο θέμα, βεβαίως βεβαίως 😉

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*