News / ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Όταν τα πρόβατα απειλούνται θα στέλνουν… sms στο βοσκό τους!

Αν σας έλεγε κάποιος ότι τα πρόβατα θα μπορούν να προειδοποιούν το βοσκό στέλνοντάς του γραπτό μήνυμα, σε περίπτωση που θα δέχονται επίθεση από λύκους, σίγουρα θα αναρωτιόσασταν «τρελός είναι αυτός και λέει αυτά τα πράγματα;»

Κι όμως! Η παραπάνω πρόταση ίσως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα…!

Ο Ελβετός βιολόγος Jean-Marc Landry ανακάλυψε ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο το πρόβατο θα μπορεί να φοράει ένα περιλαίμιο το οποίο θα παρακολουθεί τους παλμούς της καρδιάς του καθώς και το σημείο της θέσης του, σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι ανησυχητικό. Αν οι παλμοί της καρδιάς του προβάτου αυξηθούν, το περιλαίμιο θα ειδοποιεί αμέσως το βοσκό στέλνοντάς του ένα γραπτό μήνυμα.

Οι επιθέσεις των λύκων στα πρόβατα στην Ελβετία είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ενώ οι δοκιμές της ανακάλυψης του Landry έγιναν αρχικά σε 12 πρόβατα και δύο λύκους, στο χωριό Les Diablerets, στο καντόνι του Vaud.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, οι παλμοί του απειλούμενου και φοβισμένου προβάτου αυξάνονται περίπου τρεις φορές όταν νιώθει απειλή, σε σύγκριση με την κατάσταση ηρεμίας του.

Ο Landry δήλωσε ότι τα πρώτα περιλαίμια θα είναι έτοιμα προς παραγωγή το προσεχές φθινόπωρο. Επίσης, στο εσωτερικό τους θα περιέχουν μικροτσίπ τα οποία θα ειδοποιούν το βοσκό με γραπτό μήνυμα όταν τα πρόβατά του νιώθουν απειλή. Εναλλακτικά, ίσως παράγουν έναν δυνατό ήχο ή ψεκάζουν μία απωθητική χημική ουσία που θα τρομάζουν τους λύκους.

Τέλος, η Γαλλία και η Νορβηγία έχουν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον τους για το νέο αυτό project του Landry.

[Πηγή Είδησης]

Tags: , ,

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*