News / ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ONLINE / ΤΕΧΝΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο κατά της «Αμερικανοποίησης» των Βαμπίρ

Ένα Πανεπιστήμιο στη Μ. Βρετανία πρόκειται να διοργανώσει ένα συνέδριο σχετικά με τα Βαμπίρ σε μία προσπάθεια να καταλήξει και να ισορροπίσει την πραγματική προέλευση με τη σύγχρονη «Αμερικανοποίησή» τους.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, το συνέδριο «Ανοιχτοί Τάφοι, Ανοιχτά Μυαλά: Βαμπίρ και Αθάνατοι στο Σύγχρονο Πολιστιμό» θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Απριλίου.

Στους χώρους του συνεδρίου, τα φαγητά θα σερβίρονται μέσα σε φέρετρα με σκοπό η κίνηση αυτή να ενθαρρύνει όλους σπουδαστές κάθε ηλικίας να ασχοληθούν με τη λογοτεχνία και τα ιστορικά βιβλία περί Βαμπιρισμού και Αθανάτων.

Ο Βρετανός λέκτορας καθηγητής Sam George, που κατέχει master στη θεματολογία σχετικά με τα βαμπίρ, είπε: «το πιο διάσημο βαμπίρ, ο Dracula, γράφτηκε από τον Ιρλανδό Bram Stoker και εδραιώθηκε σε Αγγλία και Μ. Βρετανία γενικότερα, αλλά σήμερα με τα «Twilight» και «True Blood» τα μοντέρνα βαμπίρ έχουν «Αμερικανοποιηθεί»».

«Είναι απίστευτο πόσοι Βρετανοί ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον Δράκουλα στην οθόνη», είπε, προσθέτοντας «Σκοπεύω να επαναφέρω το «βρετανικό βαμπίρ» στο χάρτη».

Δηλώνει, ακόμη, ενδιαφέρον για το γεγονός ότι το νέο είδος βαμπίρ που πλασάρεται σήμερα από τον κινηματογράφο και τα βιβλία κάνει αρκετούς νέους να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το σώμα και τη συμπεριφορά τους, όπως οι ήρωες στα προηγούμενα.

«Οι καινούριο τύποι βαμπίρ δεν έχουν τερατώδη μορφή, αλλά αντιθέτως είναι γοητευτικά, συναισθηματικά και σέξυ». «Η επιρροή στους νέους από τα πρότυπα αυτά είναι ιδιαίτερη σημαντική καθώς τους παρακινεί να ανακαλύψουν τις επιθυμίες τους».

Κατά το διήμερο του συνεδρίου, σημαντικοί καλεσμένοι, κυρίως πάνω στη συγγραγή μυθιστορημάτων περί βαμπίρ, θα αναφερθούν σε ενδιαφέροντα θέματα, όπως ο Δράκουλας, τα Βαμπίρ, τα Ζόμπι, οι Αθάνατοι, ο Βαμπιρισμός στα στον κινηματογράφο, ο συμβολισμός τους, η σχέση τους σήμερα με παλαιότερα, κ.τ.λ.

(Πηγή)

Αν και δεν έχω καταφέρει ακόμα να δω την συγκεκριμένη ταινία, εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι αρκετοί (νέοι κυρίως) γοητεύτηκαν πάρα πολύ από το μυθιστόρημα της Stephanie Meyer, με άμεσο αποτέλεσμα το ενδιαφέρον τους για τον κόσμο των Βαμπίρ. Και, μάλιστα, σε μεγάλο ποσοστό αναφέρομαι σε άτομα που πριν δεν είχαν καμία σχέση με αυτά τα θέματα – κάποιοι τα αποδοκίμαζαν μάλιστα- !

Αλήθεια, εσείς τι γνώμη έχετε για τα σημερινά Βαμπίρ; Ποιά εκδοχή προτιμάτε; Τύπου Twilight ή παλαιότερων κινηματογραφικών μεταφορών;

Tags: , , , ,

4 Comments

  1. Τα βαμπιρ κατα τη δικη μου αποψη ειναι κατι το σαγηνευτικο ειτε ειναι τυπου Λυκοφωτος ειτε τυπου Νοσφερατου το καθενα εχει τη δικια του μαγεια.Τα βαμπιρ για μενα δεν ειναι μια μοδα,ειναι κατι πολυ ενδιαφερον απο πολλη μικρη εβλεπα ταινιες και διαβαζα για αυτα.Το Λυκοφως δυστυχς ειναι ενα βιβλιο το οποιο εκανε μοδα τους βρυκολακες κατι που προσωπικα δεν μου αρεσει καθολου αλλα ετσι ειναι.Ελπιζω αυτη μοδα να φυγει γρηγορα.

    Υ.Γ.Μιπως καποιος θα μπορουσε να μου δωσει περισσοτερες πληροφοριες για αυτο το σεμηναριο;Θα ηθελα πολυ να το παρακολουθησω.Ευχαριστω

  2. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ευτυχώς ή δυστυχώς, ακόμα και… τα Βεμπίρ και οι Βρικόλακες «εκσυγχρονίστηκαν» και εμφανίζονται σήμερα με άλλο στυλ! Ίσως επειδή «πουλάει» περισσότερο το σεξυ, το ωραίο, το γοητευτικό και το πιο ανθρώπινο και νεανικό, το σίγουρο είναι ότι με αφορμή κυρίως το Λυκόφως παρατηρήθηκε μία ξαφνική στροφή και έντονο ενδιαφέρον για τα παραπάνω!

    Προσωπικά, αν και ξαναλέω ότι δεν έχω διαβάσει ή δει τα Twilight ή άλλα σύγχρονα έργα περί βαμπίρ και βρικολάκων, από τα λίγα που βλέπω και διαβάζω προτιμώ σίγουρα την παλαιότερη εκδοχή. Πιστεύω ότι πλέον έχει χαθεί η μοναδικότητα, η αυθεντικότητα καθώς και η αληθινή όψη και ιστορία της θεματολογίας αυτής, από την άλλη όμως, πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα έργα της Meyer έχουν επαναφέρει (ή γεννήσει!) το ενδιαφέρον για την ενασχόληση με τα θέματα αυτά!

    Raven, εδώ http://www.herts.ac.uk/events/Open-Graves-Open-Minds-Vampires-and-the-Undead-in-Modern-Culture.cfm μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το event, όπως για τα θέματα που θα αναπτυχθούν, για τους ομιλιτές, αίτηση συμμετοχής και παρακολούθησης του συνεδρίου, χάρτη με το πού βρίσκεται και πώς να φθάσεις εκεί, και πολλά άλλα.

    Εύχομαι και ελπίζω να καταφέρεις να το παρακολουθήσεις και, φυσικά, να μοιραστείς μετά τις εντυπώσεις σου εδώ, μαζί μας 🙂

  3. KAI EMENA M AΡΕΣΕΙ Ν ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΒΑΜΠΙΡ… ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΙΑ….ΟΜΩΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΩΘΗΤΕ Η ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ…

  4. Τυχαίνει να παρακολουθώ όλες τις νέες ταινίες με βρικόλακες και να έχω παρακολουθήσει πλήθος παλαιότερων. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι αν έχουν εξευγενιστεί ως προς το νεότερο κοινό. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι χάνεται η ουσία και πλέον δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα να μεταφέρει στον θεατή. Με απλά λόγια οι νεώτερες ταινίες είναι πιο ρηχές. Αυτό βέβαια ισχύει σχεδόν σε όλες τις ταινίες πλέον! Καθώς λοιπόν αυτό είναι το γενικό ρεύμα του κινηματογράφου, δεν με εκπλήσσει καθόλου να βλέπω ρηχές ταινίες με «σέξι» πρωταγωνιστές, πόσο μάλλον να περιλαμβάνουν και βρικόλακες…
    Προσωπικά προτιμώ τις παλαιότερες ταινίες και βιβλία, καθώς είχαν μηνύματα να μεταφέρουν, ατμόσφαιρα και συναίσθημα.
    Δεν θα σταθώ στο θέμα της νεότερης βαμπιρικής λογοτεχνίας καθώς και εκεί τα πράγματα είναι σε παρόμοια κατάσταση με τον κινηματογράφο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*