News / ΕΝΤΥΠΟΣ ΤΥΠΟΣ / ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ONLINE

Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το βιβλίο του Ν. Κουμαρτζή «Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα» από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ.

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του έργο που επαναφέρει στο προσκήνιο την σοβαρή εγχώρια έρευνα στον τομέα της παραψυχολογίας έως και τη δεκαετία του 60′ και αφήνει μια νότα ελπίδας για τη συνέχισή της από εδώ και στο εξής.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε τα εξής:

ωΓνωρίζατε πως υπήρχε μία εποχή στην Ελλάδα όπου πραγματοποιούνταν επιστημονικές έρευνες πάνω στα παραφυσικά φαινόμενα; Όπου μεγάλο μέρος της επιστημονικής αφρόκρεμας αποδέχονταν την ύπαρξή τους και μαθήματα πειραματικής τηλεπάθειας (και αργότερα ολόκληρη σειρά ψυχικών φαινομένων) διδάσκονταν στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας;
Λιγοστοί άνθρωποι γνωρίζουν τα παραπάνω, ενώ τα τελευταία αρχεία που μαρτυρούν μία τέτοια εποχή σταδιακά χάνονται, λόγω φθοράς ή αδιαφορίας. Μία απίστευτη εποχή παραψυχολογικών ερευνών στη χώρας μας ξετυλίγεται στις σελίδες του παρόντος βιβλίου μέσα από διηγήσεις, ξεθωριασμένες φωτογραφίες, ντοκουμέντα, εμπειρίες, λησμονημένες επιστημονικές έρευνες και αδημοσίευτες πληροφορίες που ανασυνθέτουν μία πραγματικότητα τόσο διαφορετική από τη σημερινή.
Δεν νομίζετε πως ήρθε ο καιρός να γνωρίσετε μία Ελλάδα πιο… παραφυσική; Μία μοναδική εποχή απίθανων ερευνών και επαναστατικών πειραμάτων στη χώρας μας;

είπαν…
“Ένα βιβλίο έκπληξη για μία απίθανη εποχή στην Ελλάδα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Ένας ιατρός του Πολεμικού Ναυτικού, μία ζάμπλουτη χρηματοδότης και δεκάδες επιστήμονες και μέντιουμ αποτελούσαν μέρος μίας Ελλάδας πιο παραφυσικής και αρκετά πιο αναπάντεχης.”

περιοδικό mystery

“Ένας νέος άνθρωπος που ξεκινά το διδακτορικό του στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, ο Νίκος Κουμαρτζής, ασχολείται με την έρευνα στον τομέα της παραψυχολογίας. Το υλικό για το βιβλίο του “Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα” το άντλησε από τα αρχεία της δεκαετίας του 1930 και από τη δράση της περίφημης ομάδας του Άγγελου Τανάγρα.”

εφημερίδα Μακεδονία


Από την πρώτη στιγμή που ξεφύλλισα το βιβλίο, κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα μοναδικό σύγγραμα που γράφτηκε με πολύ μεράκι και μετά από μία διεξοδική και πολύχρονη έρευνα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Νικόλας Κουμαρτζής, κατάφερε και δημιούργησε ένα μοναδικό βιβλίο μέσα από τις σελίδες του οποίου προσπαθεί να αναδείξει τις Ψυχικές Έρευνες (Παραψυχολογία) που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από τον Άγγελο Τανάγρα και την Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών που δραστηροποιήθηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του 60′.

Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα διαβάσει για διάφορες παραφυσικές εμπειρίες που σημειώθηκαν στον ελληνικό χώρο και καταγράφησαν από την Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών του Α. Τανάγρα. Περιπτώσεις σχετικά με επιθανάτιες εμπειρίες, τηλεπάθειας, τηλεκίνησης, μεταβίβασης σκέψης, προγνώσεων, κ.τ.λ. γεμίζουν το πρώτο μέρος του βιβλίου. Αντίστοιχα, στο β μέρος, υπάρχουν δύο συνεντεύξεις από δύο σημαντικούς ανθρώπους στο χώρο της παραψυχολογίας και της μεταφυσικής φιλοσοφίας. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Βρετανικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, John Poynton, και τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής των Αθηνών, Θεοδόση Πελεγκρίνη. Το γ μέρος του βιβλίου φιλοξενεί έναν οδηγό για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος σήμερα να ασχοληθεί επιστημονικά με την έρευνα των παραφυσικών φαιονομένων. Τέλος, στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν παραρτήματα με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, η σπάνια τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε ο Α. Τανάγρας και εν συντομία η ζωή και το έργο του, γλωσσάρι παραψυχολογικών όρων, και άλλα.

Προσωπικά, βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα, τόσο για την ενδιαφέρον θεματολογία του, όσο και για το πλούσιο και σπάνιο υλικό που το εμπλουτίζει. Σπάνια ένα βιβλίο έρευνας μπορεί να με συνεπάρει, όπως έκανε αυτό, από την αρχή έως το τέλος του. Από τη μία μεριά τα επιχειρήματα και οι μαρτυρίες που καταγράφησαν από την Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών και από την άλλη μεριά η άποψη επιστημόνων, το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει τα κείμενα και η απλούστατη γραφή του συγγραφέα συνεισφέρουν όλα μαζί και δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό βιβλίο που ρίχνει φως στην -άγνωστη για τους περισσότερους- κίνηση της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, του Προέδρου της Α. Τανάγρα και των ερευνών τους. Ένα βιβλίο που ασχολείται με τα περισσότερα θέματα της παραψυχολογίας και δίνει το ερέθισμα (όπως συνέβη προσωπικά σε εμένα μετά την ανάγνωσή του!) για την ενασχόλιση και τη συνέχιση των παραψυχολογικών ερευνών στην Ελλάδα και σε προσωπικό επίπεδο στον καθένα.

Θα ήθελα, τέλος, να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την προσπάθεια αυτή στο συγγραφέα του βιβλίου, Ν. Κουμαρτζή, και να του ευχηθώ να συνεχίσει με το ίδιο μεράκι και πάθος τις έρευνές του πάνω στην παραψυχολογία, τις ψυχικές έρευνε και το χώρο της Αναζήτησης γενικότερα.

Και… ποιός ξέρει, ίσως ο Άγγελος Τανάγρας παρακολουθεί από κάποια γωνία την προσπάθεια αυτή του συγγραφέα, και να αναθεωρήσει την άποψή του που διατύπωσε στην τελευταία του συνέντευξη: «Εγώ φεύγω με τη θλίψη ότι το έργο μου, η ίδρυση της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, ερευνών αυστηρώς επιστημονικών, υπήρξε πρόωρος διά τον τόπο μας, όπου το πλείστον ή αδιαφορεί ή εξακολουθεί να ενδιαφέρεται διά εντυπωσιακάς παραξηγήσεις των ψυχικών φαινομένων και αυταπάτας δήθεν επικοινωνιών με πνεύματα νεκρών.»

[Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του βιβλίου για περισσότερα στοιχεία καθώς και το blog Παραψυχολογίας του συγγραφέα]

Tags: , , ,

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*