News / ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ONLINE / ΤΕΧΝΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία The Conjuring (το Κάλεσμα)

Screen Shot 2013-10-19 at 3.32.43 μ.μ.Έχει κάτι λιγότερο από 48 ώρες που είδα την ταινία The Conjuring σε μία σκοτεινή αίθουσα της χώρας.

Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα! Ειδικά αν είστε λάτρεις των ταινιών τρόμου και θέλετε να… τρομάξετε λιγάκι, έως αρκετά (αλήθεια, με ποιά ταινία που είδατε τελευταία θυμάστε να σας είχε γίνει η τρίχα κάγκελο; )! Προσωπικά, καιρό είχα να δω ένα ποιοτικό και ατμοσφαιρικό θρίλερ, καλογυρισμένο, με καλό casting και βασισμένο πάνω σε αληθινή ιστορία.

Χμ… και τώρα που ανέφερα τη φράση αυτή, τι θα λέγατε να ρίχναμε μία ματιά στην αληθινή ιστορία στην οποία βασίστηκε και σκηνοθέτησε ο James Wan;

Η υπόθεση της ταινίας

Καταρχήν, για όσους δεν έχουν δει την ταινία, η υπόθεσή της είναι η εξής: μία οικογένεια στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στην Αμερική μετακομίζει στο καινούριο της σπίτι και από τότε μία σειρά ανεξήγητων και παραφυσικών φαινομένων ταλαιπωρεί σε καθημερινή βάση τα μέλη της. Όταν τα πνεύματα που στοιχειώνουν το σπίτι αρχίζουν και παρενοχλούν τις κόρες τους, προσλαμβάνουν δύο ερευνητές παραφυσικών φαινομένων προκειμένου να βάλουν ένα τέλος σε όλα αυτά που βιώνουν.

Όπως έγραψα παραπάνω, η ταινία κυκλοφόρησε με τον υπότιτλο ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πάμε να δούμε ένα-ένα τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της ιστορίας.

[Δείτε περισσότερα στοιχεία για την ταινία στην επίσημη ιστοσελίδα της]

 

Ποιοί ήταν οι Warrens;

Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται σε μία υπόθεση των ερευνητών Warrens. Οι Ed και Lorraine Warrens -ανδρόγυνο στη ζωή- ήταν Αμερικανοί ερευνητές παραφυσικών φαινομένων οι οποίοι ίδρυσαν την Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών στη Νέα Αγγλία το 1952.

Ο Edward Warren Miney (7 Σεπτεμβρίου 1926 – 23 Αυγούστου 2006) ήταν βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. και πρώην αστυνομικός. Ήταν αυτοδίδαχτος πάνω σε εναλλακτικά θέματα και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη δαιμονολογία (αποκαλούσε τον εαυτό του ειδικό Δαιμονολόγο), ενώ ήταν επίσης συγγραφέας. Η γυναίκα του, Lorraine Rita Warren (γεννημένη στις 31 Ιανουαρίου του 1927) ήταν (είναι…) μέντιουμ και συνεργάστηκε στενά σε πολλές υποθέσεις με το σύζυγό της.

Το 1952, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ίδρυσαν την Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών στη Νέα Αγγλία των Η.Π.Α. καθώς, επίσης, και το Μουσείο των Warrens. Είναι συγγραφείς πολλών βιβλίων σχετικών με τα παραφυσικά φαινόμενα και των ερευνών τους γύρω από αντίστοιχες υποθέσεις και σχολήθηκαν με περισσότερες από 10.000 υποθέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Μετά το θάνατο του Ed το 2006, η Lorraine είχε πει: «Ο Ed ήθελε να συνεχίσω πολύ αυτό που κάνω (συνεργάζεται και βοηθάει άλλους ερευνητές στις έρευνές τους), οπότε, θα συνεχίσω να το κάνω. Τιμώ έτσι τη μνήμη του άντρα μου».

[Διαβάστε περισσότερα για τους Warrens εδώ & εδώ]

 

Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία The Conjuring

Το 1971, ο Roger και η Carolyn Perron μετακόμισαν σε ένα σπίτι σε ένα αγρόκτημα στο Harrisville, στην πολιτεία Rhode Island των Η.Π.Α., μαζί με τις πέντε κόρες τους.

Μετά από αλλεπάλληλες παραφυσικές εμπειρίες που ισχυρίστηκαν ότι είχαν στην καινούρια τους κατοικία, κάλεσαν τους Warrens στο σπίτι τους προκειμένου να ερευνήσουν τί ακριβώς συμβαίνει.

 

Πόσο καιρό έμεινε η οικογένεια Perron στο συγκεκριμένο σπίτι;

Η οικογένεια Perron έζησε στο σπίτι περίπου 10 χρόνια. Μετακόμισε εκεί το χειμώνα του 1970 και φύγανε τον Ιούνιο του 1980.

 

Θέλανε η Lorraine Warren και η πραγματική οικογένεια των Perron να γίνει αυτή η ταινία;

Ναι. Άλλωστε, η Lorraine Warren ήταν ο καλύτερος σύμβουλος για τον James Wan και τους συντελεστές της ταινίας. Η υπόθεσή της καθώς και τα στοιχεία που παρουσιάζονται βασίστηκαν στα αρχεία της υπόθεσης των Warrens και στις καταγραφές που είχαν πραγματοποιήσει τότε στην οικία των Perron.

Επίσης, η οικογένεια Perron έδειξε από την αρχή την υποστήριξή της στη δημιουργία της ταινίας, η οποία συνέπεσε περίπου με την κυκλοφορία των βιβλίων House of Darkness House of Light (2011) της Andrea Perron που περιγράφει σε δύο τόμους (Volume One & Volume Two) τις προσωπικές της εμπειρίες γύρω από την υπόθεση.

Perro και ηθοποιοίΟι αδερφές Perron μαζί με τις ηθοποιούς που τις ενσάρκωσαν στην ταινία (2012)

 

Ποιά ήταν η Bathsheba Sherman;

Το κακό πνεύμα στην ταινία είναι η μάγισσα Bathsheba Sherman. Γεννήθηκε το 1812 στο Rhode Island και παντρεύτηκα τον Judson Sherman το Μάρτιο του 1844. Η Bathsheba ήταν η νοικοκυρά του σπιτιού, ενώ ο άντρας της δούλευε ώς αγρότης στη γη τους. Απέκτησαν, επίσης, ένα γιο, τον Herbert L. Sherman, όταν η Bathsheba ήταν περίπου 37 ετών, το 1849. Πιθανολογείται, επίσης, να είχαν ακόμη τρία παιδιά, που κανένα τους δεν κατάφερε να επιζήσει πάνω από την ηλικία των 7 ετών, ωστόσο, δεν υπάρχουν ικανοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία που να μπορούν να επαληθεύσουν αυτήν την υπόθεση.

 

Υπάρχουν φωτογραφίες της Bathsheba Sherman;

Η μόνη φωτογραφία που ίσως απαθανατίζει την Bathsheba Sherman είναι η παρακάτω:

BathshebaΤο αγρόκτημα με το σπίτι όπου έμεινε η οικογένεια Perron (1885)

Πρόκειται για μία φωτογραφία της οικογένειας Perron στο αγρόκτημά τους το 1885.

Με την κυκλοφορία των βιβλίων της Andrea Perron, για λόγους ίσως εμπορικούς, παρουσιάσθηκε ότι η γυναίκα που είναι στο zoom της φωτογραφίας είναι η Bathsheba Sherman, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αποδείξεις να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, η άγνωστη γυναίκα φοράει μία μάσκα στο πρόσωπό της, πιθανότατα για να προφυλαχτεί από ασθένειες της εποχής, όπως γρίπη, φυματίωση, κ. ά.

 

Ήταν η Bathsheba Sherman πράγματι μία μάγισσα;

Δεν υπάρχει κάποια τρανταχτή απόδειξη ότι η Bathsheba Sherman ήταν πράγματι μία μάγισσα.

Οι υποψίες είχαν φουντώσει στην τοπική κοινωνία όταν ένα βρέφος, το οποίο είχε βρει φρικτό θάνατο από μία βελόνα καρφωμένη στο κεφάλι του , θεωρήθηκε ότι θυσιάστηκε στο όνομα του Διαβόλου από τη… μάγισσα Bathsheba!

Παρ’ όλο που το δικαστήριο δεν έκρινε ένοχη τη Bathsheba, η τοπική κοινωνία δεν πείσθηκε για την αθωότητά της.

 

Πώς πέθανε η Bathsheba;

Η… μάγισσα Bathsheba πέθανε από γηρατειά στις 25 Μαϊου του 1885, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της. Μάλιστα, τη χρονιά εκείνη (1881) ο γιος της παντρεύτηκε την αρραβωνιαστικά του, Anna.

Οι θεωρίες ότι το σώμα της έγινε.. πέτρα μετά το θάνατό της ή ότι πέθανε από μία παράξενη μορφή παράλυσης, δεν ισχύουν. Ή, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

 

Πού βρίσκεται σήμερα ο τάφος της;

Στο νεκροταφείο του Harrisville, στο Rhode Island.

graveΟ τάφος της Bathsheba Sherman, σήμερα, στο Harrisville του Rhode Island.

Πώς η οικογένεια Perron κατάλαβε ότι το πνεύμα που τους στοιχειώνει είναι αυτό της Bathsheba Sherman;

Αυτό είναι κάτι που το διαπίστωσαν οι Warrens.

Η Carolyn Perron είχε πει στους Warrens για ένα περιστατικό που είχε πριν μερικά χρόνια: την ώρα που ξάπλωνε στον καναπέ, ένιωσε έναν πόνο στη γάμπα της και ο μυς της άρχισε να έχει δυνατούς σπασμούς. Αμέσως, το σημείο εκείνο είχε σημάδι από αίμα. Στο βιβλίο της, η Andrea περιγράφει το σημάδι ως «τέλειος ομόκεντρος κύκλος», σα να δημιουργήθηκε από μία βελόνα ή κάτι παρόμοιο.

Οι Warrens, σε συνδυασμό με την ιστορία της Barthsheba Sherman και του άτυχου βρέφους, θεώρησαν ότι για την πληγή στην Carolyn ευθύνεται το… πνεύμα της Bathsheba!

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, η Lorraine Warren αναφερόταν στη δαιμονική παρουσία στο σπίτι των Perron με το όνομα «Bathsheba».

 

Το σπίτι στην ταινία είναι το αληθινό σπίτι όπου έμενα οι Perron;

Όχι. Οι συντελεστές της ταινίας κατασκεύασαν από την αρχή το σπίτι των Perron στην περιοχή του Wilmington, στη Βόρεια Carolina.

Το πραγματικό σπίτι των Perron βρίσκεται σήμερα στο Harrisville, στο Rhode Island. Ιδιοκτήτες τους είναι οι Norma Sutcliffe και Gerry Nelfrich, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την οικογένεια των Perron.

spitiΤο σπίτι στην ταινία (πάνω) και το σπίτι στο οποίο έμειναν οι Perron τη δεκαετία του ’70

Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο σπίτι;

Σύμφωνα με βιβλία που περιέχουν στοιχεία από το παρελθόν, στην εν λόγω οικία, πριν μετακομίσουν εκεί οι Perron, σημειώθηκαν δύο αυτοκτονίες από κρέμασμα, μία αυτοκτονία έπειτα από δηλητηρίαση, ο βιασμός και η δολοφονία ενός 11χρονου κοριτσιού και ο θάνατος από φυσικά αίτια τεσσάρων ανδρών.

 

Γνώριζε η οικογένεια Perron ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο;

Όχι. Σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στην πολιτεία του Rhode Island, ο μεσίτης δεν έχει την υποχρέωση να ενημερώνει αν το σπίτι που πρόκειται να πουλήσει είναι… στοιχειωμένο ή όχι! Ούτε υποχρεούται να αποκαλύψει τυχόν παραφυσικές δραστηριότητες που έχουν σημειωθεί στο σπίτι.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η Andrea στο βιβλίο της, την ημέρα που η οικογένειά της μετακόμισε στο σπίτι, ο πωλητής είπε στον πατέρα της «άφησε τα φώτα ανοικτά το βράδι»…

 

Έιχαν παραφυσικές εμπειρίες άλλοι άνθρωποι που έζησαν στο συγκεκριμένο σπίτι;

«Όσους ξέραμε ότι είχαν μείνει στο σπίτι πριν από εμάς είχαν τις ίδιες παραφυσικές εμπειρίες», είπε η Andrea σε μία συνέντευξή της. «Μερικοί έφυγαν ξαφνικά, τρέχοντας να σωθούν για τις ζωές τους», συμπλήρωσε.

Ακόμα και οι σημερινοί ιδιοκτήτες, Norma Sutcliffe και Gerry Nelfrich, είχαν ορισμένες παραφυσικές εμπειρίες στο σπίτι, όπως πόρτες που χτυπούσαν από μόνες τους, ανθρώπινες ομιλίες και ψιθύρους σε διπλανά δωμάτια χωρίς να βρίσκεται κανείς εκεί, ήχους από βήματα που συνοδεύονταν από άνοιγμα ή κλείσιμο πόρτας, ή ακόμη, η μετακίνηση της καρέκλας του γραφείου του Gerry. Μάλιστα, μία φορά η Norma είδε ένα μπλε φως στο δωμάτιό της και ο άντρας της πιστεύει ότι είδε μία φορά ομίχλη μέσα στο σπίτι.

Η Andrea είπε ότι και άλλοι ένοικοι του σπιτιού, όπως ένας ιερέας που γνώριζε, δε θέλησε ποτέ να μιλήσει για την παραφυσική δραστηριότητα της οποίας έγινε μάρτυρας στην οικία.

 

Εσείς είδατε την ταινία;

Γνωρίζατε για τους Warrens και τις έρευνές τους;

Ποιά η γνώμη σας έπειτα από τα παραπάνω; Υπήρξε πράγματι παραφυσική δραστηριότητα στην οικία των Perron; Οι Warrens ανακάλυψαν κάτι παράξενο ή, πιστεύετε, ότι η ιστορία τους δεν έχει τίποτα το μεταφυσικό;

[Διαβάστε περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για την αληθινή ιστορία της ταινίας Το Κάλεσμα εδώ, εδώ & εδώ]

Τα αληθινά πρόσωπα της υπόθεσης (δεξιά) και οι ηθοποιοί που τους ενσάρκωσαν στην ταινία (αριστερά)

REEL FACE: REAL FACE:
Vera Farmiga as Lorraine Warren Vera Farmiga
Born: August 6, 1973
Birthplace:
Passaic County, New Jersey, USA
Lorraine Rita Moran Warren Lorraine Warren
Born: January 31, 1927
Birthplace: Connecticut, USA
Patrick Wilson as Ed Warren Patrick Wilson
Born: July 3, 1973
Birthplace:
Norfolk, Virginia, USA
Ed Warren Ed Warren
(born Warren Edward Miney)

Born: September 7, 1926
Birthplace: Bridgeport, Connecticut, USA
Death: August 23, 2006 (complications from a stroke)
Lili Taylor as Carolyn Perron Lili Taylor
Born: February 20, 1967
Birthplace:
Glencoe, Illinois, USA
Carolyn Perron Carolyn Perron
Born: August 1939
Ron Livingston as Roger Perron Ron Livingston
Born: June 5, 1967
Birthplace:
Cedar Rapids, Iowa, USA
Roger A. Perron Roger Perron
Born: August 27, 1935
Birthplace: Providence, Rhode Island, USA
Shanley Caswell as Andrea Perron Shanley Caswell
Born: December 1991
Birthplace:
Sarasota, Florida, USA
Andrea Perron Andrea Perron
Born: October 10, 1958
Birthplace: Rhode Island, USA
Hayley McFarland as Nancy Perron Hayley McFarland
Born: March 29, 1991
Birthplace:
Oklahoma, USA
Nancy Perron Nancy Perron
Born: February 8, 1960
Birthplace: Willimantic, Connecticut, USA
Joey King as Christine Perron Joey King
Born: July 30, 1999
Birthplace:
Los Angeles, California, USA
Christine Perron Christine Perron
Born: January 30, 1961
Birthplace: Willimantic, Connecticut, USA
Mackenzie Foy as Cindy Perron Mackenzie Foy
Born: November 10, 2000
Birthplace:
Los Angeles, California, USA
Cindy Perron Cindy Perron
Birthplace: Willimantic, Connecticut, USA
Kyla Deaver as April Perron Kyla Deaver
Born: March 25, 2003
April Perron April Perron
Birthplace: Willimantic, Connecticut, USA

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*